|
Balzsamecet.
Vírus 2007.09.28. 16:42
Mivel imádom a balzsamecetet, és egyik este felmerült, hogy miből is készül, ezért gondoltam utána nézek, és ide is beteszem x)
Balzsamecet. Szőlőmustból készül, évekig, sőt a jobbakat évtizedekig érlelik fa hordókban. A különleges, igazi olasz eceteket olyan hordóban érlelik, melyek nem csak egy, hanem akár 4-5 fafajtából is "épültek", így mindegyik beleadja az ízét-zamatát, és finom savanyú lesz =D Színe szinte teljesen fekete, állaga selymes, bársonyos (balzsamos :D) Általában 10 évig érlelik, de nem ritka a 30-40 sem =) A bortól eltérően kizárólag padláson érlelik. Egy olasz család fedezte föl, mikor a felforralt szőlőmustról elfeledkeztek, és így mikor ráleltek, már egy olyan folyadékot találtak, ami nagyjából megegyezik a mai balzsamecettel. Az így készült balzsamecet nagyon drága, több 10.000 forintba kerül 1 liter, de lehet 300.000 -ft-nál drágább is. Magyarországon a boltokban nem 100%-os balzsamecetet árulnak, a legtöbbjükben csak nagyon kis mértékben található balzsamecet, a többi borecet, és karamel, melytől megkapja jellegzetes fekete színét. Ezeknek a minőségét sűrítéssel tudjuk javítani, ha kis lángon melegítjük, forraljuk. Használhatjuk a salátára öntve (kis mértékben), öntetbe foglalva, gyümölcsökre, illetve vanília fagyira permetezve, éppen hogy egy kicsit ízesítésül, így állítólag nagyon pikáns, különleges ízt kapunk, bár én még nem kóstoltam.
| |