|
Balzsamecet.
Vrus 2007.09.28. 16:42
Mivel imdom a balzsamecetet, s egyik este felmerlt, hogy mibl is kszl, ezrt gondoltam utna nzek, s ide is beteszem x)
Balzsamecet. Szlmustbl kszl, vekig, st a jobbakat vtizedekig rlelik fa hordkban. A klnleges, igazi olasz eceteket olyan hordban rlelik, melyek nem csak egy, hanem akr 4-5 fafajtbl is "pltek", gy mindegyik beleadja az zt-zamatt, s finom savany lesz =D Szne szinte teljesen fekete, llaga selymes, brsonyos (balzsamos :D) ltalban 10 vig rlelik, de nem ritka a 30-40 sem =) A bortl eltren kizrlag padlson rlelik. Egy olasz csald fedezte fl, mikor a felforralt szlmustrl elfeledkeztek, s gy mikor rleltek, mr egy olyan folyadkot talltak, ami nagyjbl megegyezik a mai balzsamecettel. Az gy kszlt balzsamecet nagyon drga, tbb 10.000 forintba kerl 1 liter, de lehet 300.000 -ft-nl drgbb is. Magyarorszgon a boltokban nem 100%-os balzsamecetet rulnak, a legtbbjkben csak nagyon kis mrtkben tallhat balzsamecet, a tbbi borecet, s karamel, melytl megkapja jellegzetes fekete sznt. Ezeknek a minsgt srtssel tudjuk javtani, ha kis lngon melegtjk, forraljuk. Hasznlhatjuk a saltra ntve (kis mrtkben), ntetbe foglalva, gymlcskre, illetve vanlia fagyira permetezve, ppen hogy egy kicsit zestsl, gy lltlag nagyon pikns, klnleges zt kapunk, br n mg nem kstoltam.
| |