|
Csokis pavlova
2006.05.04. 18:02
Pavlova-torta
Hozzvalk:
4 tojsfehrje
23 dkg porcukor
2 teskanl ecet
fl kvskanl porcukor
Tltelk:
4 dl tejszn
friss vagy mirelit gymlcs tetszleges mennyisgben
|
Elkszts: A tojsfehrjket egy mly tlba tesszk, s elektromos habvervel kemny habb verjk. A porcukrot lassan, kis adagokban keverjk a tojshabhoz, mikzben folyamatosan keverjk a robotgppel. vatosan hozzadjuk a vanlis cukrot s az ecetet is, majd addig verjk a habot, amg megll. Elvesznk egy tepsit, kibleljk stpaprral. A papron kijellnk egy 20 cm tmrj krt (mondjuk egy fedvel), s a krt kiss megolajozzuk. A kr alapra egy kanl segtsgvel tlaptoljuk a habot. Prbljunk korona-formt kialaktani, azaz a kr belseje legyen lapos (de viszonylag vastag, mert majd ezt kell kikaparnunk a ksbbiekben), az oldalai pedig minl magasabbak, ugyanis a belsejbe kerl majd a tltelk. Takarklngon 1,5 ra alatt kemnyre szrtjuk. (Neknk picit mindig megbarnul a hab, nem tudom, hogy ez mitl van, de ettl mg nagyon finom. Persze az a j, ha a hab hfehr marad!) A stsi id lejrtt kveten nem vesszk ki a tortt a stbl, hanem otthagyjuk kihlni. Amikor kihlt, egy kssel kikaparjuk a belsejt, hogy elfrjen majd a tltelknk. A tejsznt porcukorral felverjk, a mlyedsbe kanalazzuk, majd megszrjuk apr (vagy aprra vgott gymlcskkel). Hasznlhatunk brmit: meggyet, mlnt, ribizlit, erdei gymlcsket, barackot, stb. A rtegezst gy folytatjuk, amg a peremig rnk. A torta tetejre s oldalaira szintn tejsznhabot tesznk, vgl gymlcskkel dsztjk az egszet.
|
| |