|
Sós muffinok
Angiete 2006.05.04. 17:38
Sonkás-sajtos muffin
A sós muffin ugyanolyan finom, mint édes rokonai, s ideális kísérő egy baráti beszélgetéshez, borozgatáshoz.
|
|
Hozzávalók:
• 1 csésze liszt • 10 dkg reszelt sajt (Trappista) • 1-2 szelet apróra vágott sonka vagy bacon • 3/4 cs víz • 1 tojás • 1 púpos kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
1. A lisztet a száraz dolgokkal keverd össze! 2. Vízben habosítsd fel a tojást, majd az egészet laza mozdulatokkal keverd össze! Nem kell nagyon kikeverni! 3. A kikent vagy kibélelt sütőformákba félig töltve 200 fokos sütőben 20 percig sütsd! 4. 5 perc hűlés után rácsra kitenni.
Egy kis segítség
Egy csésze mennyiség = • liszt 150 gr • cukor 225 gr • barnacukor 175 gr • vaj 225 gr • méz 350 gr • zsemlemorzsa 50 gr • rizs nyersen 200 gr • szárított gyümölcs 175 gr • apróra vágott mogyoró 175 gr • kókuszreszelék 75 gr • folyadék 250 ml |
New York muffin
Az aromás kalácsot a tojással dúsított termékek szokásos technológiájával készítjük. Dagasztás: spirál dagasztóval 2+6 perc. Tésztahőfok: 26-28°C Érési idő: 20 perc Feladás: áganként 70 g, illetve 140 g Feldolgozás: Sodrás, fonás 4 ágból. Felületkezelés: Äggin kalácsfény és víz 1:10 arányú keverékével. (A szuszpenziót 1 óra állási idő után használjuk. A megmaradt szuszpenzió hűtőben tárolva a következő napon is felhasználható!) Kelesztés: 30-31°C-on 45-50 perc Sütés: 190-210°C-on, gőzmentes kemencében 20, illetve 25 perc.
Anyag megnevezése |
Adagolási % (lisztre számítva) |
Anyagmennyiség (kg) |
1/4 kg-os termékhez |
1/2 kg-os termékhez |
Liszt BL 55 |
100,00 |
146,50 |
293,00 |
Élesztő |
3,00 |
4,40 |
8,79 |
Só |
1,25 |
1,83 |
3,66 |
Kristálycukor |
15,00 |
21,98 |
43,95 |
Tejpor |
2,00 |
2,93 |
5,86 |
Víz |
58-60 |
85-88 |
170-176 |
Arosoft Bread |
1,30 |
1,90 |
3,81 |
Étolaj |
10,00 |
14,65 |
29,30 |
Vajaroma |
0,10 |
0,15 |
0,29 |
Vaníliaaroma |
0,50 |
0,73 |
1,47 |
Felületre
Äggin kalácsfény
|
0,10
|
0,65 |
0,40 |
Víz |
1,0 |
6,50 |
4,00 |
|
|
280 |
560 |
Svéd kifli, 70 g
Arosoft Bread felhasználással készített croissant-termék
A svéd kiflit a szokásos élesztős leveles (plundel) tészta technológiájával készítjük. Dagasztás: spirál dagasztógéppel 2+4 percig. Tésztahőfok: 26°C Érési idő: 10-15 perc
Margarin becsomagolás (szokásos módon) Két dupla hajtás Az 5-7 mm-re nyújtott tésztát croissant vágóval 90 g/db tésztatömegre vágjuk.
A háromszög alaplapjának közepénél a szokásosnál mélyebb vágást készítünk, majd viszonylag szorosra sodorjuk a tésztát és a két csücsköt összecsípjük.
A felületet kezelhetjük Aggin kalácsfény és víz 1:10 arányú keverékével.
Kelesztés: 30-32°C-on 45 percig. Sütés: 240-260°C-on 17 percig.
A svéd kifli töltelék nélküli termék. A felület lehet fényes, vagy matt.
Anyag megnevezése |
Adagolási % (lisztre számítva) |
Anyagmennyiség (kg) |
1000 db-hoz (kg) |
Levélhez |
Tésztakészítéshez
Liszt BL 55 |
100,00 |
34,45 |
2,680 |
Élesztő |
3,00 |
1,03 |
0,080 |
Só |
0,50 |
0,17 |
0,013 |
Cukor |
8,00 |
2,76 |
0,214 |
Növényi olaj |
5,00 |
1,72 |
0,134 |
Tojáslé |
18,75 |
6,46 |
0,503 |
Arosoft Bread |
2,00 |
0,69 |
0,054 |
Vajaroma |
0,10 |
0,03 |
0,002 |
Víz |
49-50 |
16,5-17 |
1,3-1,35 |
Hajtogatáshoz
Húzómargarin |
75,00 |
25,83 |
2,00 |
Felületre (el is maradhat)
Äggin kalácsfény
|
0,10 |
0,20 |
|
Víz |
1,00 |
2,00 |
|
Összesen |
|
90 |
7,00 |
Citromos Muffins
Összetétel:
Tojás |
950 gramm |
Víz |
400 gramm |
Növényi olaj |
1050 gramm |
Liszt - BL 55 |
1100 gramm |
Cukor |
1000 gramm |
WINSTO- Aromatic 2271 |
130 gramm |
Citromaroma- Aromatic 6231 |
30 gramm |
Keverési idő: 2 -3 perc Sütési hőmérséklet 190 C Sütési idő 20 perc
New York Muffins
Ez a változat sós jellegű és zöldséges töltelékkel készül.
Összetétel:
Tojás |
475 gramm |
Víz |
200 gramm |
Növényi olaj |
500 gramm |
Liszt -BL 55 |
550 gramm |
Zabpehely |
100 gramm |
Cukor |
100 gramm |
WINSTO- Aromatic 2271 |
65 gramm |
Só |
10 gramm |
Soványtejpor |
20 gramm |
Keverési idő: 2-3 perc Sütési hőmérséklet 220-190 C Gőzadagolás 5-10 mp. Sütési idő 20-25 perc
Javaslat a töltelék összetételére:
Fehérsajt |
400 gramm |
Zöldség |
100 gramm |
Füstölt sonka |
100 gramm |
Só |
3 gramm |
Kapros-cukkinis muffin
Hozzávalók: 1 ½ bögre liszt 2 evőkanál cukor 3 teáskanál sütőpor ½ teáskanál só ¾ teáskanál kapor (friss, vagy kicsit több szárított) ¼ bögre tej 1/3 bögre (olvasztott) margarin 2 tojás 2/3 bögre ricotta sajt (reszelve vagy kis darabokra vágva) ½ bögre reszelt cukkini
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kivajazzuk. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a kaprot. Egy másik tálban simára keverjük a margarint a tojással és a tejjel, majd hozzáadjuk a sajtot és a cukkinit. Végül hozzákeverjük (kis adagonként) a lisztes keveréket (eléggé kemény lesz a tészta!) A masszát a formákba kanalazzuk, majd 20-25 percig (aranybarnára) sütjük.
| |